Fotoklubben Focus

Fototur Polen Efteråret 2012

22.-26. september 2012

Foto: Poul O. Jensen

Turen til Polen var planlagt med et par fælles ”pitstop” undervejs, med mulighed for at varme kamera og objektiver op, og så mødtes vi til fællesspisning om aftenen. Vi var 2 kvinder og 8 mænd. Det var en ekstra kvalitet for turen, at den havde kvindelig islæt. Poul O havde tilrettelagt turen efter grundig research, og det var et dejligt udgangspunkt for ture i området. Der blev udvekslet erfaring og fototeknik på kryds og tværs, og der var fin mulighed for at udvide fotohorisonten med hjælp fra ”profferne”, for fototurene er altid meget givende.

Der blev fotograferet i by og på land, i sol og regn, by day og by night, og der blev ofte meldt ud med, ”yes jeg har dagens vinder”, og der kan nærmest ikke gives et bedre udtryk for begejstring over dagens resultat end det.

Foto: Per Hallum

Som våben mod sprogbarrieren havde Povl og Poul O fulgt Kjelds ide om at lave små oversættelser, og forsynede os alle med små sedler, hvor der på polsk stod lidt om, hvem vi var, og hvad vores ønske og mål var. Sedlerne hjalp os ofte, men det krævede, at modtageren kunne læse, hvad vi ikke altid havde indtryk af, at de kunne. Det kunne afstedkomme sjove scenarier og kommunikation over flere sprog samtidig, og det endte som regel med at vi tolkede alt besværet som et, ”ja selvfølgelig må i tage billeder af mig/os”. Ud fra den efterfølgende reaktion, kunne vi dog konstatere, at første oversættelse ikke var korrekt. Kvinderne, især de ældre, var ikke særlig begejstrede for at skulle starte en model karriere op i den tredje alder.

Der blev arrangeret en safari tur til den lokale nationalpark med lokal guide. Vi gik den lille tur op til indhegningen, og guiden viste os stolt eksempler på lokale dyr, som var krondyr, bisonokser, rådyr, vildsvin og havørn. Der var nok ingen af os, der havde forventet så minimalistisk en zoo, det var faktisk lidt sørgeligt at se. Per, Kirsten og PE gik efterfølgende en tur i skoven, hvor de så hind og vildsvin i fri natur.

Foto: Poul O. Jensen

Det reddede dagen, og der blev også ”skudt” et par dyr på turen. Det var ikke de eneste dyr, der blev ”skudt”, for der var en lille flok af ekstreme fotografer, der mødte en flok forsvarsløse små vildsvin,, som var ude at gå aftentur med deres mor i grøftekanten og nærmest tvang dem til at sagtne farten og lade sig fotografere. Det var en stor oplevelse at være så tæt på dyrene.

Der var ifølge værten mange forskellige fuglearter i området, men årstiden var nok ikke den mest optimale. Vi så en del havørne i luften, som regel uden for fotoafstand, men der er ingen tvivl om, at foråret ville være et godt tidspunkt for fugle fotos. På en tur i vådområdet og efter at være kørt igennem flere hegn var motivet der. Mikkel Ræv kom gående lige imod os, og udløserknappen blev bare holdt i bund, for nu var det nu, men Mikkel var ganske uimponeret over de to foto nørder, og fortsatte med at pisse territorium af, gik forbi os under 10 m væk, og det betød, at vi kunne slække trykket på udløserknappen og spare lidt på kortet.

Et af målene for turen var for nogles vedkommende, at fotografere det gamle Polen, men det viste sig at være vanskeligere end først antaget. Der er meget byggeri i gang overalt i de små bysamfund, og det er både store og flotte villaer, der bygges, men det betaler sig at krydse lidt rundt, for der kan man stadig finde de steder, hvor livet på landet leves primitivt, og der kan stadig findes gode motiver. Gamle forladte huse og fabrikker var der en del af, og det gav spændende motiver. At lokalbefolkningen så så lidt skævt til os, når vi gik rundt og tog billeder af deres ubrugelige bygninger, tog vi med ophøjet ro.

Hotellet vi boede på var godt og maden var god, værten talte norsk, og det var en fordel. Vi spiste sammen morgen og aften, og jeg synes, vi havde en hyggelig tur.

Jeg synes altid at ture med Focus er hyggelige og inspirerende.

[Not a valid template]